Pirjo Ilola: Mikä on eKuitti

Uutinen

Finanssialan Keskusliitto teki yhdessä Taloushallintoliiton ja yhteistyökumppaniensa kanssa kestävän kehityksen toimenpidesitoumuksen taloushallinnon automatisoinnin edistämiseksi. Vaikka yrityksessä saapuvat ja lähtevät verkkolaskut sekä tiliotteet on mahdollista käsitellä automaattisesti, suurin työajan säästö yrityksen taloushallinnossa saataisiin, jos kuittien käsittely voitaisiin automatisoida. TARU-projektissa aloitettiin jo kuittitietojen rakenteisen muodon määrittely ja nyt eKuitti on yksi TALTIO-hankkeen työpaketeista. eKuitti -työpaketissa on tarkoituksena osoittaa, että myyjän kassajärjestelmistä voidaan saada kuittitieto välitettyä maksajan haluamaan tietovarastoon, josta tietoja voidaan automaattisesti hyödyntää yritysten taloushallinnossa tai matkalaskujärjestelmässä.  

Työpaketissa on määritelty Finvoice-verkkolaskumallin mukainen eKuittikuvaus, joten yrityksen taloushallinnon järjestelmään ei tarvitse tehdä muutoksia kuittitietojen saamiseksi. Kuvausluonnos ja mallikuitti löytyvät Finvoice.info sivuilta. Kuvaus on toistaiseksi luonnos. Pilottien myötä voidaan kuvausta tarvittaessa täsmentää tai lisätä tarvittavia tietokenttiä.

Kuittitiedon rakenteinen muoto mahdollistaa myös erilaisten palveluiden tarjoamisen yrityksille ja kuluttajille.

Yritysten kirjanpidossa ja matkalaskujärjestelmässä voidaan rakenteisen kuitin rivi- ja ALV-tietojen käsittely automatisoida. Yrityksissä kuittitietojen automatisoinnilla voidaan säästää jopa 5-7 euroa per kuitti. Pelkästään valtiohallinnossa voidaan näin ollen saada jopa 30 henkilötyövuotta/2 miljoonan euron säästö, kun ostokuittien tietojen käsittelyä ei tarvitse tehdä käsin.  Kuluttajalle kuittien säilyttäminen ja etsiminen helpottuvat, kun sähköinen kuitti voidaan tallentaa kuluttajan haluamaan tietovarastoon. Kuittitiedon rakenteinen muoto mahdollistaa sekä yrityksille että kuluttajalle arkea helpottavien mobiilisovelluksien kehittämisen.

Kaupan näkökulmasta paperikuittien automatisointi mahdollistaa paremman palvelun asiakkaille. Sähköiset kuitit helpottavat palautusten, reklamaatioiden ja takuutilanteiden käsittelyä. Rakenteisella datalla on saavutettavissa tyytyväinen kuluttaja tai yritysasiakas.

Terveisin
Pirjo Ilola
Puh. 020 793 4255
pirjo.ilola [at] finanssiala.fi